Hem : Åter
   
 
 
Gården
Sparris
Hantverk
Kontakt
 

Sparris är vårens underbaraste primör!

På Lilla Bjers odlas vit och grön sparris. Det är samma sak med skillnaden att den vita sparrisen aldrig får växa upp över jorden. Vit sparris måste alltså täckas med en jordlist. Sparrisen avslöjas av en liten spricka eller en minimal upphöjning i jorden. Två gånger dagligen skördas den och då är det skattjakt!

Sparrisen är flerårig och skördas från början av maj till runt midsommar. Sedan får sparrisen växa upp och samla kraft till nästa år.

Vit sparris är en förnäm delikatess.
Den måste skalas, lättast med en skalkniv eller sparrisskalare. Koka sparrisen i lättsaltat och något sötat vatten i ca 15 min. Vit sparris avnjutes bäst som förrätt med en klick riktigt gott smör och flingsalt.

Den gröna sparrisen växer ovan jord. Den skördas dagligen och äts genast. Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 5 min. Det går också att förvälla den och så bryna den i stekpannan med olivolja och lite flingsalt. Servera den som tillbehör till en lammstek, eller som egen rätt tillsammans med en god sås.

På hösten och vintern får vi hålla tillgodo med fryst sparris.

Läs vårt recept på en härligt värmande sparrissoppa.

Sparrislänkar
Vi leverer sparris til Donners Brunn i Visby
Sparris Gotland

  Sparris - Plockning
 
     
       
    Sparris - korg
 
      Sparris - Sortering
 
      Sparris - Soppa
 
           
           
           
           
 
   
Textmakerska Eva Klint Langland Vävmakerska Annica Thomsson